Mai cunoscut drept condiment picant care insoteste diverse feluri de mâncare, hreanul este folosit de secole in Europa, ca planta medicinala . Are frunze mari si o radacina groasa, cu coaja maronie si miez alb. Radacina este bogata in vitamina C, iar marinarii o luau cu ei in calatoriile lungi pentru a preveni scorbutul.
Parti utile - RADACINA
• Radacina - asemanatoare unui pastârnac mare - se recolteaza toamna.
• Poate fi folosita la prepararea de tincturi, dar intâlnim mai rar aceasta situatie: poate fi utilizata proaspata si tinuta luni intregi in frigider.
• Hreanul este conditionat in anumite produse farmaceutice .
Compusi activi
Hreanul contine un ulei esential bogat in compusi cu sulf cu miros dulce, cunoscuti drept glucozilinati . Acesti compusi se gasesc doar in plantele care apartin familiei mustarului . Ei pot irita pielea, provocând basici si arsuri . Hreanul contine de 2 ori mai multa vitamina C decât lamâia, vitaminele din grupul B si minerale, printre care potasiu, calciu, fier si fosfor.
Utilizari medicinale
Hreanul stimuleaza apetitul si secretiile digestive, inlesnind digestia grasimilor animale si vegetale. Este un bun condiment pentru pestele gras si carnea bogata . Specialistii traditionalisti in medicina naturala il prescriau in tratamentul litiazei renale si alretentiei de urina, datorita puternicelor sale calitati diuretice.
Hreanul se foloseste pentru tratarea infectiilor urinare si a retentiei de lichide. Proprietatea lui de a stimula transpiratia il recomanda ca remediu pentru scaderea temperaturii. Continutul lui mare de vitamina C, actiunea antibacteriana si calitatile expectorante il recomanda
pentru tratarea tusei si a bronsitelor. Are efect revulsiv - produce incalzirea si inrosirea temporara a pielii, fiind util in tratarea afectiunilor dureroase precum artrita si guta.
Cultivare
Hreanul este lesne de plantat: creste usor din butasi de radacina, in soiuri bogate, bine drenate, in locuri insorite sau partial umbrite.
Însa , aveti grija - odata ce s-a prins, este greu de controlat.
|