Planta care colonizeaza câmpurile, gardurile vii si zidurile vechi, fumarita se gaseste in Europa, in Africa de Nord si in Asia. Manunchiurile de flori roz inchis sau violet infloresc toata vara. Foliajul delicat, verde-albastru, este acoperit de un puf alburiu, iar imaginea pe care o ofera planta, asemanatoare unui fuior de fum iesind din pamânt, i-a generat, se pare, numele.
Parti utile - TOATE PARTILE AERIENE ALE PLANTEI
• Planta se recolteaza primavara si vara, apoi se usuca .
• Fumarita este folosita la prepararea de infuzii, pulberi, extract uscat sau tincturi .
Compusi activi
Fumarita contine circa 30 de alcaloizi - substante cu actiuni farmaceutice puternice. Unul dintre ei, protopina, pare sa fie compusul cel mai activ. Planta mai contine flavonoide (antiinflamatorii si benefice pentru circulatie), acizi organici, printre care acidul fumaric, si mucilagiu.
Utilizari medicinale
Traditional, fumarita era folosita pentru tratarea afectiunilor pielii precum acneea si eczema. Este posibil ca eficacitatea ei sa se datoreze actiunilor diuretice si purgative, cu efect general de purificare a organismului. Fumarita este antispastica si scade tensiunea arteriala . Proprietatile sedative ale plantei sunt utile pentru tratarea unei game de boli precum aritmiile cardiace, hipertensiunea si astmul.
Un articol german publicat in 1995 enumera actiunile benefice ale fumaritei asupra fluxurilor biliar si urinar - ea fiind utila deci in afectiunile renale si hepatice. Este folosita si pentru tratarea unor probleme digestive ca dispepsia, flatulenta si greata . În 1980, cercetatori rusi au demonstrat ca alcaloizii din fumarita pot ajuta la restabilirea circulatiei sangvine dupa un atac de cord. Iar În 1986, cercetatori germani au remarcat faptul ca unul dintre acesti alcaloizi - protopina - are efect benefic asupra functionarii sistemului nervos.
Fumarita are proprietati antiinflamatorii - sau, mai exact, protopina are proprietati antiinflamatorii, asa cum s-a observat in Pharmacological Research, in 1997. Aplicata extern, ea calmeaza psoriazisul, eczemele, scabia si alte inflamatii cutanate.
Fumarita poate fi utilizata si drept colir pentru vindecarea conjunctivitei.
Cultivare
Fumarita prefera locurile insorite si solurile usoare, bine drenate.
|