Dafin - Laurus nobilis numita si Laur

Acest arbore mediteraneean a fost venerat in perioada romana. Îi era dedicat zeului ApoIlo, iar din ramurile lui infrunzite se impleteau cununi purtate de imparatii romani. Florile masculine si cele feminine cresc pe copaci separati, care pot atinge 20 m inaltime. Frunzele tari, ovale sunt placut aromate si se folosesc drept arome in bucatarie . Florile sunt galbene, iar fructul este o baca neag ra care contine doar o samânta.


Parti utile FRUNZELE SI FRUCTELE

• Frunzele sunt culese de pe ramurile tinere in timpul verii, iar apoi sunt uscate pentru a fi folosite in infuzii. Ele furnizeaza si un ulei esential.

• Fructele se culeg când se coc, in octombrie si noiembrie, si produc un ulei numit unt de dafin.

Compusi activi

În afara de tanini si de alti compusi activi, frunzele contin pâna la 3% ulei esential, care este compus in cea mai mare parte din cineol (pâna la 70%). Acest ulei se gaseste in fructe, care mai contin si acid lauric, acid oleic, acid palmitic si acid linoleic.

Utilizari medicinale

Uleiul din arborele de dafin are proprietati antiseptice, antifungice si stimulatoare.Extern, uleiul este un unguent excelent pentru dureri, reumatism, luxatii si vânatai . EI ajuta de asemenea la vindecarea ulcerelor bucale si a inflamatiilor. Poate fi folosit (sub supraveghere

medicala) la trata rea infectiilor fungice. Administrat intern, dafinul ajuta la tratarea afectiunilor digestive, precum colicile si aerofagia.

Studii publicate in 1997 in Journalof Ethnopharmacology au aratat ca semintele ajuta la prevenirea unor anumite tipuri de ulcere gastrice la sobolani .

Cultivare

Dafinul se dezvolta cel mai bine in soluri bine drenate, in locuri expuse la soare.

sau putin umbrite.

PREPARARE SI DOZAJ


• În tratamentul afecti unilor gastrice

INFUZIE: Puneti 5-10 g de frunze uscate in 1 L de apa clocotita.

La.sati sa infuzeze 10 minute, apoi filtrati. Beti 2-3 cani pe zi.

• în tratamentul inflamatiilor gurii si al ulcerelor bucale

ULEI ESENTIAL: Diluati la concentratia de 1 picatura de ulei esential

in 10 mi de ulei excipient. Aplicati de 3-4 ori pe zi.

• în tratamentul reumatismului si al durerii generalizate

UNT DE DAFIN: Aplicati pe zona afectata de 2-3 ori pe zi, conform

instructi unilor de pe eticheta .


DACA SIMPTOMELE PE RSISTA, APELATI LA MEDIC

PRECAUTII


• Femeile insarcinate sau ca re alapteaza trebuie sa evite dozele

medicinale de dafin.

• Uleiul esential nu trebuie administrat intern.

• Uzul extern poate provoca reactii alergice. în acest caz, apelati la

medic sau un specialist in medicina plantelor.


Damiana - Turnera diffusa, T. diffusa var. aphrodisiaca

Damiana este o planta aromata perena, originara din zonele tropicale ale Americilor si din partea de nord a Caraibilor. Vara, ea produce flori galben-portocalii cu cinci petale, urmate de fructe care contin multe seminte minuscule. Frunzele indentate sunt colorate in verde-palid si au fata inferioara acoperita de peri. Pe lânga utilizarea medicinala, planta intra in compozitia unui lichior foarte popular in Mexic.


Parti utile - FRUNZELE SI TULPINILE

• Frunzele si tulpinile se recolteaza vara, când apar florile.

• Desi frunzele uscate se folosesc in mod traditional la prepararea de infuzii, damiana se consuma azi mai mult sub forma de tablete si de

extract lichid.

Compusi activi

Printre compusii activi ai damianei se numara taninii, rasinile guma , alcaloizii ,flavonoidele, un ulei volatil si damianina, un principiu amar. Arbutina (un component- cheie in strugurii ursului) este prezenta in cantitate mica si este partial responsabila pentru actiunea plantei.

Este prezenta si o glucozida numita tetrafilina, care contine o grupare cian. Totusi, cianura este inofensiva in doze terapeutice.

Utilizari medicinale

Damiana era privita in mod traditional ca afrodiziac, fiind folosita de indienii maya. Specialistii in medicina plantelor o prescriu si azi ca tonic pentru barbati in special pentru bolile care afecteaza aparatul reproducator masculin. Este indicata in cazurile de impotenta, ejaculare precoce si in cazurile in care problemele psihice afecteaza performantele sexuale. Aceste utilizari sunt dificil de validat prin studii clinice, insa unele cercetari efectuate pe animale au confirmat faptul ca damiana creste activitatea sexuala la sobolanii masculi impotenti sau hipoactivi sexual. Se pare si ca planta ar avea o activitate de tip testosteronic. Damiana le este prescrisa de obicei barbatilor . Dar maya o utilizau de asemenea pentru usurarea travaliului si pentru tratarea problemelor menstruale. Indiferent de sexul pacientilor, planta ajuta la atenuarea epuizarii nervoase si a anxietatii , ca si la tratarea depresiei usoare sau moderate. Actiunea sa este considerata extrem de eficace când depresia si anxietatea apar simultan. Planta este un diuretic usor si un antiseptic urinar, fiind un bun tratament complementar al infectiilor bacteriene ale vezicii urinare. Are efect laxativ usor si de stimulare a digestiei.

Cultivare

Damiana are nevoie de umiditate si caldura . Creste bine in soiuri fertile, bine drenate, in locuri insorite.Se inmulteste prin seminte

sau butasi.

PREPARARE SI DOZAJ


• În tratamentul impotentei, al ejacularii precoce si al problemelor psihosexuale ale barbatilor, pentru tratarea epuizarii nervoase si a anxietatii la ambele sexe

EXTRACT UCHID: Echivalentul a 1-2 g de planta uscata, de 3 ori pe zi.


DACA SIMPTOMELE PERSISTA, APELATI LA MEDIC

PRECAUTII


• Nu este recomandata in sarcina si in alaptare.

• A nu se administra simultan cu medicamente antidiabetice, pentru

ca poate afecta glicemia.

• Depresia este o boala serioasa, care necesita supraveghere

medicala stricta - nu intrerupeti antidepresivele decât la sfatul

medicului. Intrebati medicul inainte de a folosi planta pentru

simptome depresive.

• Damiana nu este recomandata in tratarea sindromului colonului

iritabil. Nu le este indicata celor cu un sistem nervos hiperactiv.

• Supradoza (200 g) de damiana poate provoca tetanie si convulsii.

Nu depasiti doza recomandata.


Dovleac - Cucurbita pepo

Cultivat in America Centrala de peste 9 000 de ani, dovleacul este raspândit acum in toata lumea, apreciat pentru fructul lui enorm, globulos. Numele de pepo vine din cuvântul grecesc "pepon ", care inseamna copt la soare. Tulpina lunga si ascutita poarta frunze mari, pufoase, si flori galben-inchis, in forma de pâlnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii care contin multe seminte plate si albe.


Parti utile SEMINTELE SI PULPA FRUCTULUI

• Pulpa se manânca proaspata sau se usuca in scopuri medicinale.

• Semintele sunt decojite si mâncate ca atare sau sunt presate pentru a se obtine ulei. Se folosesc si in tincturi.

Compusi activi

Pulpa este o sursa buna de beta-caroten si contine vitamina E, ambii antioxidanti anticancerosi . Semintele contin circa 30% ulei nesaturat - compus in mare parte din acid linoleic - si sunt bogate in fier, fosfor si zinc - benefice in acnee si in afectiunile prostatei.

Utilizari medicinale

Semintele de dovleac sunt prescrise in cazul unor afectiuni ale prostatei. Continutul bogat in zinc si efectul diuretic le recomanda pentru

adenomul de prostata . Un studiu clinic efectuat in Suedia a descoperit ca substanta numita curbicina, obtinuta din semintele de dovleac si din palmierul pitic, reduce considerabil simptomele adenomului. Uleiul din seminte de dovleac se recomanda in tratarea afectiunilor tractului urinar. O lucrare publicata În 1994 in revista Universitatii de Medicina din Tongji descrie eficacitatea uleiului de seminte ini mbunatatirea functiei vezicii urinare si a uretrei . Semintele de dovleac sunt folosite de mult timp pentru eradicarea viermilor intestinali cilindrici si sunt inca un bun remediu antiparazitic, netoxic. Un studiu taiwanez privind curatarea organismului de viermii lati (Taenia saginata) a evidentiat eficienta combinatiei de seminte de dovleac si nuci areca: aminoacidul curcubitina are proprietati tenicide (ucide teniile). Cercetari egiptene publicate in 1995 au descoperit ca uleiul de seminte de dovleac amelioreaza afectiunile artritice, iar decoctul

de seminte este util in inflamatiile intestinale  Pulpa de dovleac este bogata in fibre si actioneaza ca laxativ usor . Pentru uz extern, pulpa se striveste si se aplica in cataplasma pentru tratarea arsurilor, iar uleiul este calmant.

Cult ivare

Planta creste bine in zone calde si temperate. Se cultiva din seminte, pe sol bogat, bine drenat si insorit.

PREPARARE SI DOZAJ


În tratamentul constipatiei, problemelor prostatei si al celor urinare

CAPSULE: Luati 430 mg de capsule cu extract de dovleac pe zi.

TINCTURA (din seminte): Luati 150 de picaturi pe zi, intr-un pahar

cu apa .

• În tratamentul viermilor intestinali

SEMINTE : Consumati 60-100 de seminte decojite pe zi, pentru a preveni sau elimina viermii. Dupa aceea, luati un purgativ, cum ar fi uleiul de ricin.


DACA SIMPTOMelE PERSISTA, APELATI LA MEDIC

PRECAUTII


• Pâna acum, nu s-au raportat efecte adverse sau fenomene toxice.

• Nu va autoadministrati planta in cazul adenomului de prostata,

deoarece poate fi vorba de un cancer: apelati la medic.

• Nu se recomanda in sarcina si alaptare.

• Uzul excesiv de diuretice poate produce crampe si probleme

cardiovasculare sau renale.

• Nu depasiti doza recomandata: pot aparea leziuni hepatice.


Dracila - Berberis vulgaris

Acest arbust tepos, cu frunze cazatoare, creste pe toata intinderea Europei in gradini, ca garduri vii, sau pe câmpuri. Poate atinge inaltimi de 3 m si are scoarta brazdata, galben-cenusie, si radacini galbene. Înfloreste primavara, iar florile galben -stralucitoare sunt urmate

de fructe alungite, roz sau rosii.


Parti utile - FRUNZELE, FRUCTELE, RADACINA SI SCOARTA DE PE TULPINA

• Frunzele se recolteaza in mai si iunie, iar fructele coapte, in august sau septembrie.

• Radacina si scoarta de pe tulpina se recolteaza primavara sau toamna; sunt uscate si folosite la prepararea de pulbere, tincturi, decocturi si alte extracte.

Compusi activi

Întreaga planta contine alcaloizi, care au, se pare, proprietati anticancerigene. Unii alcaloizi sunt galbeni, colorând lemnul plantei. Alcaloizii berbamina si berberina sunt antibacterieni; scoarta radacinii contine circa 3% berberina.

Utilizari medicinale

Berberina joaca rolul principal in mai multe proprietati ale plantei. Studii efectuate pe animale au aratat ca acest alcaloid reduce spasmele musculare si, ca urmare, dracila amaruie poate ajuta digestia. Deoarece berberina are si efect antibacterian puternic, dracila este folosita si la combaterea infectiilor precum cea cu Helicobacter pylori, asociata cu ulcerele peptice si gastrita, si pentru tratarea infectiilor fungice

precum candidoza (Candida albicans). Berberina actioneaza si asupra vezicii biliare pentru a stimula secretia biliara, care dreneaza produsii de excretie din ficat. Acest fapt sustine utilizarea traditionala a dracilei in combaterea afectiunilor hepatice precum icterul sau

litiaza biliara . Extern proprietatile antiinflamatorii ale dracilei o recomanda pentru edemele si durerile oculare, eczema , psoriazis, reumatism, hepatita si alte afectiuni inflamatorii. Studii recente de laborator efectuate in Bulgaria au confirmat efectul antiinflamator al berberinei din coaja de dracila.

Cultivare

Dracila prefera solurile neutre sau alcaline si locurile insorite sau usor umbrite. Poate creste direct din seminte sau din butasi .

PREPARARE SI DOZAJ


• Dracila trebuie administrata intern doar cu avizul unui specialist in medicina plantelor.

• În tratamentul edemului palpebral si al inflamatiilor pielii

TINCTURA (1:3 În alcool 25%): Adaugati 20 de picaturi intr-un pahar cu apa . Înmuiati un pansament in solutie si stoarceti excesul. Aplicati peste pleoapele Închise timp de 15 minute, de 2-3 ori pe zi.


DACA SIMPTOMELE PERSISTA, APELATI LA MEDIC

PRECAUTII


• Dracila se administreaza doar sub supraveghere specializata si nu mai mult de 4-6 saptamâni.

• A nu se administra in timpul sarcinii.

• A nu se administra pentru tratarea toxiinfectiilor alimentare sau a

pirozisului.

• Daca este folosita in scop antibacterian, evitati vitamina B6 si aminoacidul L-histidina, deoarece afecteaza eficacitatea plantei.

• Berbamina si berberina au efect anesteziant, care poate scadea

tensiunea arteriala.


Drob (maturica)

Crescut in salbaticie in Europa, drobul este un arbust peren rezistent care prospera in zonele de stepa. Ramurile lungi si flexibile cresc in grupuri pe tulpini; de aceea, planta se foloseste la fabricarea maturilor. Florile cu miros dulce se deschid in mai si iunie; sunt urmate de pastai cu seminte. În zilele toride de iulie puteti auzi fosnetul a sute de pastai ca replesnesc, lasând semintele sa cada.


Parti utile - INFLORESCENTELE

• Florile se culeg când se deschid, in mai si iunie.

• Florile se usuca cu grija,  pentru a nu se innegri si pentru a nu-si pierde compusii activi .

• Florile uscate se folosesc in infuzii, tincturi si extracte lichide.

• Maturica se combina adesea cu alte plante in preparate.

Compusi activi

Florile sunt bogate in carotenoizi si flavonoide, ambele clase de substante fiind antioxidanti, care previn bolile cardiovasculare si care lupta impotriva cancerului . Florile contin si mici cantitati de alcaloizi puternici, printre care un sedativ numit sparteina , ca si dopamina si tiramina .

Utilizari medicinale

Flavonoidele din drob sunt diuretice, planta fiind astfel folosita pentru tratarea edemelor (afectiune care consta din umflarea tesuturilor din cauza retentiei de apa) . Maturica poate fi utilizata pentru imbunatatirea sau restabilirea fluxului urinar redus (oligurie).

Sedativul sparteina are efect demonstrat asupra ritmului cardiac, de aceea planta este utilizata pentru tratarea aritmiilor moderate (ritm cardiac neregulat). Un studiu canadian din 1995 a aratat ca pacientii care iau sparteina prezinta risc redus de fibrilatie ventriculara - o aritmie potential fatala care poate urma unui infarct sau unui soc electric.

Tiramina din drob produce vasoconstrictie; preparatele care combina drob si ienupar sunt utilizate pentru tratarea venelor varicoase si a circulatiei deficitare

Cultivare

Saditi semintele coapte in sol bine drenat, intr-o pozitie insorita. Curatati ramurile imediat dupa inflorire.

PREPARARE SI DOZAJ


• Nu incercati sa preparati singuri remedii din drob. Planta trebuie administrata numai cu acordul unui specialist.

Tincturile si cremele sunt disponibile numai in farmacii si sunt produse de companii autorizate.


DACA SIMPTOMELE PERSISTA, APELATI LA MEDIC

PRECAUTII


• Drobul se administreaza numai sub supravegherea unui specialist: alcaloizii pe care ii contine pot avea efecte toxice.

• Nu este recomandat in timpul sarcinii sau alaptarii .

• Nu este recomandat daca suferiti de hipertensiune.

• Supradoza poate produce ameteli, voma, diaree si palpitatii.

• Alcaloidul tiramina poate avea interactiuni periculoase cu anumite

antidepresive.

Free Web Hosting