Aceasta planta europeana creste pe soiurile aspre de pe pasuni si de pe marginea drumurilor. Frunzele ei verde-inchis sunt divizate in mai multe segmente, aspect reflectat de numele latin de "millefolium", adica ,,o mie de frunze". Capetele plate ale inflorescentelor, alcatuite din multe flori albe sau roz, apar vara.
Part i utile - INFLORESCENTELE , PARTILE NElEMNOASE ALE PLANTEI SI SEMINTELE
• Planta se recolteaza imediat dupa inflorire, din iunie, in octombrie.
• De obicei, coada soricelului se usuca pentru a fi folosita la prepararea de infuzii, dar este consumata si in stare proaspata . Este disponibila si sub forma de extract lichid, tinctura sau pulbere.
Compusi activi
Florile contin 0,2-0,5% ulei esential, iar frunzele, 0,02-0,07%. Uleiul contine sesquiterpene, mai ales azulena, si lactona achilleinica, cu efect antiinflamator. Sunt prezenti si taninii, flavonoidele antiinflamatorii, alcaloizii si principiile amare.
Utilizari medicinale
Ca urmare a actiunii numerosilor sai compusi activi, coada-soricelului are utilizari medicale. Calitatile sale antispastice, carminative (ajuta la eliminarea si la inhibarea producerii gazelor intestinale), antiinflamatorii si antihelmitice (capacitatea de a distruge viermii intestinali) se
datoreaza in principal uleiu lui esential. Studii efectuate pe animale in 1982 a u demonstrat actiunea antiinflamatorie a compusului azulena. Planta poseda si proprietati antibacteriene, evidentiate in 1986. Planta este folosita de obicei pentru usurarea fectiunilor digestive precum cele gastrice, inflamatia peretilor intestinali, constipatia si flatulenta .Administrata extern, coada - soricelului are actiune antiinflamatorie, calmând durerile reumatice. Este utilizata pentru tratarea infectiilor gurii, a conjunctivitei, eczemei si a altor afectiuni , ca febra . Coada -soricelului este diuretica , scade tensiunea arteriala si este indicata si in terapia afectiunilor trombotice. În plus, poate fi
benefica in cazul infectiilor tractului urinar. Administrat a regulat, in doze mici, poate regla ciclul menstrual.
Se foloseste de asemenea pentru tratarea bolilor tractului respirator. Coada-soricelului poate curata pielea grasa si de aceea intr a adesea in compozitia unor produse cosmetice.
Cultivare
Se planteaza in sol bine drenat si in locuri insorite.
|
PREPARARE SI DOZAJ
• În tratamentul afectiunilor digestive
EXTRACT LICHID: Luati pâna la 2 ml de 3 ori pe zi.
INFUZIE: Puneti 1 lingurita de planta uscata la 250 ml de apa clocotita . Lasati s a infuzeze timp de 5 minute, apoi strecurati . Beti 3-4 cani pe zi.
• În tratamentul durerilor uterine
BAIE DE SEZUT: Puneti 100 g de planta uscata la 20 L de apa
fierbinte.
DACA SIMPTOMELE PERSISTA, APELATI LA MEDIC
| PRECAUTII
• Coada-soricelului poate provoca alergii de contact.
• Nu este recomandata in sarcina si alaptare.
• Expunerea la lumina nu este recomandata. Planta poate fi
fotosensibilizanta.
• Dozele mari pot produce ameteli si dureri de cap.
|